Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Bokrecension: Shadow of the giant

Publisert: Tirsdag 2005-08-02. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

För snart två år sedan köpte jag de sex första böckerna i de två serierna om Ender av Orson Scott Card. Böckerna är otroligt välskrivna och lättlästa, även på engelska, vilket gjorde att jag plöjde genom dem på bara ett par månader. I början av förra året köpte jag den sjunde boken och i år har jag ivrigt avvaktat att den åttonde och sista (den fjärde delen i Shadow-serien) skulle bli tillgänglig i Norge. Under tiden lyckades jag få tag i en novellsamling som utspelar sig i samma universum, med bland annat originalnovellen som blev boken Enders spel.

Som vanligt när jag var i Finland förra månaden tog jag en sväng förbi Akademiska bokhandeln i Helsingfors för att se på böcker. Fördelen med finländska boklådor framför de norska är att det är lättare att hitta svenskspråkiga böcker i dem. Men jag lyckades dessutom hitta boken jag väntat på – Shadow of the giant, och idag läste jag ut den. Det gick inte fullt lika fort som med de förra böckerna, men så har jag också haft lite annat att tänka på...

Hur som helst, jag blev inte besviken, jag är mäkta imponerad över Orson Scott Cards förmåga att skriva lättlästa men ändå spännande och välskrivna böcker, böcker som är precis lagom långa för att berätta den historia han vill berätta och precis lagom korta för att man inte ska bli trött på dem. Många författare brukar annars falla i fällan att skriva allt längre böcker, utan att historien behöver det, men inte Card.

Shadow-serien av böckerna utspelar sig på Jorden och är inte science fiction på samma sätt som de ursprungliga Ender-böckerna. De här böckerna är istället mer en beskrivning av politiskt rävspel och hur en människoras som enats under hotet från en utomjordisk invasion faller tillbaka i sina gamla krigiska vanor när hotet försvinner, och hur en handfull personer försöker förhindra den utvecklingen. Det är svårt att beskriva innehållet i boken utan att berätta hela historien, speciellt om man inte har läst de tre tidigare böckerna i serien, så jag låter bli. Jag vill bara säga att detta är en väldigt bra bok, och om du inte redan har läst någon av böckerna i serien kan jag varmt rekommendera dem.

På en skala från ett till fem ger jag boken, och serien i sin helhet, en solklar femma.

Kategorier: bøker. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2005-08-03 08.26.11 CEST
  • Namn: Maja
  • Sänt från: ***********.pp.htv.fi

Vad kul, det här tipset måste jag hoppa på! Låter som något helt annorlunda än jag har läst på länge (mest pedagogisk litteratur om hur man får tonårsmonster att bete sig, ha ...).

Roligt att du har utbyte av Akademen här! De påstår sig vara den största bokhandeln i Norden, tror jag. Faktiskt så hittar man rätt bra med svenska böcker där. Fast något av det bästa med att gå i bokhandlar i Sverige är att <i>alla</i> böcker är på svenska - LYX!

  • Datum: 2005-08-03 08.34.14 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: *******.opera.com

Att Akademen är Nordens största bokhandel stämmer nog helt säkert, det är därför jag tycker om att gå där när jag är i Helsingfors (båda gångerna, med andra ord...). Men så har de ju flera språk att täcka upp. Jag tycker det var lite kul att tjejen i kassan försöka prata finska med mig, fast jag köpt böcker på svenska och engelska. Hon fann sig dock ganska fort, till skillnad mot tjejen i skivaffären, som jag tror försökte börja konversera med mig tills hon insåg att jag inte förstod ett ord av vad hon sa... :-)

Språkintresserad som jag är så gillar jag mångfald, med böcker på flera språk. Fast det underlättar förstås om det är språk jag förstår--jag kom aldrig särskilt långt i läroboken i finska jag köpte förra gången jag var över för tre år sedan...

  • Datum: 2005-08-03 19.51.26 CEST
  • Namn: Storebror
  • Sänt från: **********.568-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se

Kul att se att du blivit så biten av något som jag (vilket jag modest påpekar) introducerat dig för. Den bästa sf handlar faktiskt om politik, religion, teknik och filosofi och inte så mycket om rymden och action.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se