Slå av kantutjämning i X

Ursprungligen publicerad i min blogg 2005-06-01. Senast uppdaterat 2023-09-27. Observera att informationen kan vara föråldrad.
Tillbaka till översikten.


Av någon anledning jag inte helt förstått mig på verkar alla älska kantutjämning (eng. anti-aliasing) av text som visas på skärmen. Själv tycker jag det är helt förskräckligt illa, åtminstone för text i normal brödtextstorlek, jag har svårt att fokusera på texten – det känns helt enkelt som om jag försökte läsa texten utan att ha glasögon på mig. På bilder fungerar det bra, men inte på text.

Eftersom alla andra verkar älska det är det påslaget som standard i de allra flesta Linuxdistributioner, och inte alltid så lätt att slå av. Men nu har jag letat runt lite och hittat ett par tips som jag tänkte skriva ner, både som referens för mig själv i framtiden, och för andra som kanske tycker som jag.

I moderna versioner av Gnome finns det en inställning för att slå av kantutjämning, i version 2.8 som jag använde när jag först skrev den här guiden hittade jag den under Fotmenyn → Program → Skrivbordsinställningar → Typsnitt.

[Typsnittsinställningar i Gnome]

I LXDE, som jag använder numera (2023), hittar jag inställningen under Inställningar → Hantera utseende och beteende → Teckensnitt. Jag antar att samma inställningsmöjligheter finns i KDE, men eftersom jag inte själv kör det kan jag inte svara på hur man ställer om det där. Däremot hittade jag en diskussion i ett vävforum som beskriver hur man slår av det globalt för fontconfig, vilket verkar fungera i de flesta X-program; genom att lägga in följande rader i filen .fonts.conf i min hemkatalog, eller globalt som /etc/fonts/local.conf (skapa filen om den inte redan finns) försvinner suddigheten från text i de textstorlekar det gör mest skada på:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
<fontconfig>
 <!-- Slå av kantutjämning för teckensnittsstorlekar 9-16 bildpunkter -->
 <match target="font">
 <test qual="all" name="size" compare="more">
 <int>9</int>
 </test>
 <test qual="all" name="size" compare="less">
 <int>16</int>
 </test>
 <edit name="antialias" mode="assign">
 <bool>false</bool>
 </edit>
 </match>
</fontconfig>

Med den ändringen i mitt nyuppdaterade Debiansystem så slipper jag få ont i ögonen igen, det tackar jag för.