Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Äkta eller fejk?

Publisert: Fredag 2005-05-06. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag fick det här e-brevet:

Från: NN
Datum: Fre, 6 maj 2005 00:12:57 +0200
Ärende: Your C64 games

Dear Mr. Karlsson,

my name is NN. I'm currently working on a retro games CD compilation, which will contain old classic Commodore 64 games. The CD will also contain emulators for Apple Macintosh and Windows based systems. This way people will be able to recreate the old days and the fun they had in front of their trusty computers now on their modern machines.

I am aware that you have created great games in the past, such as Adventure, Pacc Mann De Luxe 1+2 or The Potion. Therefore I would like to ask if it would be possible to get your authorization to put these games on my upcoming compilation CD?

Thank you for your attention and I'm looking forward to hear from you.

Kind Regards
NN

Jag undrar om den här killen menar allvar? För det första så skulle jag definitivt inte kategorisera något av de här spelen som ”bra”, de är som mest mediokra. För det andra så tillåter alla spelen fri spridning, vilket går att utläsa av medföljande dokumentation, och det sistnämnda är licensierat enligt villkoren i GNU General Public License. Så, om han verkligen gjort sin hemläxa hade han upptäckt att han utan problem kan distribuera dem, eftersom jag redan gett mitt tillstånd.

Men, som jag nämnde är inget av spelen särskilt bra (även om ett ”knäcktes”), så kanske det är bäst om jag underlåter att svara och därmed ser till att spelen inte tas med?

Kategorier: programvare. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2005-05-06 13.56.57 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: yestravel.com

Jag tror det är så att de bara *lite* oseriösa i branschen har börjat inse att rättighetsinnehavarna till riktiga spel alltmer agerar för att få bort piratkopior från nätet och annat. Det finns redan olagliga spelsamlings-CD som säljs på diverse webbplatser och eBay, tills försäljaren en dag spåras upp av en arg affärsjurist.

Därför jagar dessa skrupelfria människor material som verkar lovligt - typ spel som getts ut under GPL - för att i möjligaste mån undvika dyra licenskostnader och arga jurister. Att detta sidomaterial inte anspelar på samma nostalgi som det riktiga spelar ingen roll; det räcker ju att ha några illegala titlar som man nämner i annonsen, plus en siffra på hur många fler (sop)spel som också ingår.

Du ska ju alltså vara införstådd med att denna samling är något som är tänkt att säljas för egen vinnings skull, om det nu går ihop sig med GPL.

  • Datum: 2005-05-06 23.05.20 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: **********.568-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se

Jo, jag har sett reklam för den typen samlingar, de förekommer i varje nummer av Retro Gamer, som jag prenumererar på. Det jag funderade lite på var varför någon som sätter ihop en sådan samling a) bryr sig om mina spel och b) bryr sig om att fråga.

Fast det kanske kan vara en liten komplimang, trots allt. Att det är för att tjäna pengar inser jag naturligtvis. För min del spelar det ingen större roll vad de tar betalt, bara de följer licensvillkoren och i förekommande fall skickar med källkod till programmen.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se