Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Fyra, och lite till

Publisert: Fredag 2005-04-22. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Tänkte jag skulle pröva på att besvara veckans fredagsfyra, som handlar om mobiltelefoner:

Vad har du för mobiltelefon och varför valde du just den? Som jag nämnt tidigare har jag sedan ett par år tillbaka en Sony Ericsson P800. När jag första gången såg UIQ, det grafiska gränssnittet som P800 (liksom dess efterföljare P900 och P910, samt bland annat några modeller från Motorola) använder på ett möte med Psion under 2001 eller så, så bestämde jag mig för att när det kom en handdatortelefon med det gränssnittet så skulle jag köpa det. Så jag väntade ett par år innan P800 kom ut och köpte den. Att Opera finns på telefonen är inte något minus, men det jag verkligen har upptäckt som killer app för mobil datakommunikation är IRC (jag använder quirc), det gör långa bussresor betydligt mindre långtråkiga.

Har mobiltelefonen räddat dig ur någon knepig situation som du inte hade klarat utan telefonen? Nej, ingenting jag direkt kan dra mig till minnes. Jag har ringt ett par gånger och bett om vägbeskrivning, men jag hade antagligen hittat fram ändå.

Oroar du dig för strålningen från mobiltelefoner och telefonmaster? Till viss del. Masterna tycker jag inte är så farliga, utan det är mer det att ha en telefon tryckt mot huvudet som känns jobbigt, så jag använder alltid öronsnäcka när jag pratar i telefon. Nu använder visserligen min Blåtand, så den strålar lite den också, men det är betydligt mindre än vad själva telefonen gör. Det är synd att telefoner inte har extern antenn längre, med sådan kunde man enkelt vända strålningen bort från huvudet.

Finns det någon i din omgivning som inte har mobiltelefon? Jodå, jag känner flera personer som varken har fast eller mobil telefon. Egentligen är jag inte så mycket för telefoner själv, heller, mobiltelefonen använder jag mest som handdator och ip-telefonen har jag mest för att den är billig att ringa till Sverige på.

Som vanligt på fredagar var jag över hos Ian och spelade spel ikväll. Först spelade vi (jag, Ian, Tim, Wilhelm och Allan) Power Grid (som jag beskrivit tidigare), ett spel jag tycker är väldigt skoj. Den här gången lyckades jag faktiskt vinna, dels för att jag hade en taktik jag höll mig till, men dels naturligtvis att jag hade en hel del tur. Trevligt.

Sedan blev det en omgång Ricochet Robots också (även om vi bara var tre kvar då). Det är verkligen ett spel man egentligen inte borde spela sent på kvällen, det har en förmåga att göra rejält mos av hjärnan. Men det gick förvånansvärt bra ändå (dvs., jag förlorade inte).

Kategorier: duppedingser, spill. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2005-04-23 22.44.10 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Apropå mos av hjärnan, tror du att brädspelande höjer, sänker eller inte påverkar IQ på lång sikt? Jag syftar på artikeln i kvällstidningen härom dagen om att den som ofta svarar på e-post, SMS och alltid finns redo sänker sin IQ-nivå med 10 poäng, jämfört med en marijuana-rökare som bara tappar 4 poäng. Argumentet mot flitigt e-postande var att man håller hjärnan på högvarv hela tiden och då tappar man förmågan till toppar. Om det handlat om att mobiltelefoner strålar bort poäng kunde jag ha förstått resonemanget...

Förresten var jag mobillös i ganska många år också. Jag ägde en mobiltelefon som var såpass stor och inte tog laddning att jag bara hade med den om jag visste att jag måste ringa någon, inte för att bli uppringd. Sen tog den inte laddning alls, och batteri går knappt att uppbringa, så då köpte jag den billigaste sortens kontantkortstelefon. Den är i formatet betydligt mindre, så nu har jag den med mig för det mesta. Så kan det gå.

  • Datum: 2005-04-23 23.52.00 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: ************.customer.alfanett.no

Det publicerades ju artiklar häromdagen om att dataspel tydligen skulle vara bra för hjärnan igen, efter förra studien som jag har för mig visade det motsatta. Jag vet inte om brädspelande i allmänhet påverkar IQ-nivån något särskilt, men man tränar ju på olika sorters problemlösning och ofta olika optimeringsstrategier, så det kan nog knappast vara så fruktansvärt dåligt för hjärnan.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se