Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

SJ: Den oändliga historien

Publisert: Mandag 2005-04-18. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Det verkar som jag aldrig lär mig, men idag försökte jag återigen boka tågbiljetter via Internet. Det är snart dags för den årliga drabbningen i det Casselbrantska residenset, varför jag tyckte att det var läge att försöka boka in mig på lämpligt färdmedel. Eftersom jag har tänkt frakta datorutrustning vill jag helt satsa på landbunden transport, närmare bestämt tåg.

Sedan Linx lades ned vid årsskiftet har möjligheterna att åka tåg mellan Oslo och Stockholm försämrats rejält, det går ett tåg i vardera riktningen på fredag, lördag och söndag. Eftersom dataspelandet skall äga rum den första helgen i maj försökte jag mig på att boka en biljett på fredagen. Det gick inte, eftersom fredagsturen var inställd just den fredagen (dagen efter Kristi himmelsfärdsdag). Inte heller lördagsturen gick, men som tur var upptäckte jag att det fanns en specialinsatt torsdagstur, så genom att ta ut en semesterdag på fredagen kunde jag i alla fall få till en resa österut. Det var då det roliga började.

Eftersom det blev en dag extra tyckte jag det var lämpligt att ta en omväg förbi mina föräldrar på vägen mot Stockholm och jag råkade därmed på samma problem som jag hade sist jag köpte biljetter (trots att jag sade till om det då): Datasystemet tillåter tydligen inte mig att köpa kombinationen gränsöverskridande resa med SJ och biljett på Tågkompaniets Tåg i Bergslagen samtidigt, så jag fick dela upp den resan i två delar. Resan därifrån och vidare mot Stockholm gick att boka i ett svep, men dök upp i två delar på biljettöversikten som visas i slutfasen av bokningen, vilket var lite förvirrande.

Nästa problem var returresan på söndagen. På söndagen går det en tur Stockholm–Oslo, men den var naturligtvis redan fullbokad, både i första och andra klass (och de klagar på att de inte hade några resenärer?). Visserligen var den bara fullbokad till Karlstad, från Karlstad till Oslo kunde jag boka en biljett på tåget, men problemet var då att ta sig till Karlstad, det enda tåget som passade var nämligen just det tåget. Så returresan fick bli den alternativa, något mer tidskrävande, sträckningen Stockholm–Göteborg–Oslo. Istället för en resa på fyra och en halv timme så blir det sju och en halv timme. Inte alls trevligt.

Nåja, nu hade jag i alla fall efter en hel del pusslande fått ihop biljetter som jag kunde leva med, så jag gick vidare, valde att betala med kontokort och fyllde i alla detaljer. Så tryckte jag på knappen för att få fram den sista bekräftelsesidan, där man ska bekräfta köpet och kontokortet och få en kvittering på det hela.

Den sidan vägrade läsas in i sin helhet, oavsett hur många gånger jag hämtade om den.

Vid den här tidpunkten var jag inte alls särskild glad, men efter att ha yttrat några fraser som tillkallade mörkrets makter så gjorde jag om hela proceduren på en annan dator och den gången fungerade det som tur var. Men jag är inte särskild glad på SJ just nu. Om det inte vore för att min packning och att jag inte gillar att flyga eller åka buss så skulle jag ha valt ett annat transportmedel.

Denne artikkelen er referert i: Long weekend samt SJ: From bad to even worse.

Kategorier: kverulanse. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2005-04-19 08.26.53 CEST
 • Namn: Storebror
 • Sänt från: **.sll.se

Bara inte din frustration resulterar i att du börjar ett korståg mot ansvariga järnvägsbolag så får du fortsätta.... Men lite rättshaveristiska tendenser ser jag allt..... he he.... Gissa vem i brödraskaran som har samma tendenser....

 • Datum: 2005-04-19 14.38.10 CEST
 • Namn: David Pettersson
 • Vävplats: http://www.moonhouse.se/
 • Sänt från: *********.netlogon.liu.se

Spännande, det finns ett otal fler avgångar till Köpenhamn från Stockholm, det tar två timmar kortare tid och man slipper byta. Detta trots att avståndet till Köpenhamn är ungefär 100 kilometer längre än till Oslo.

 • Datum: 2005-04-19 14.55.41 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: ***.opera.com

När snabbtågen infördes på Oslo-Stockholm så minskade den totala restiden med bortemot två timmar. Tiden för sträckan Oslo-Charlottenberg (första stationen på svenska sidan) var i stort sett oförändrad, så det finns orsaker till att det tar den tid det tar.

 • Datum: 2005-04-19 16.46.25 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Kors-*tåg* mot järnvägen? Haha. Men hur mycket packning orkar man släpa med sig på ett tåg egentligen?

 • Datum: 2005-04-19 16.58.19 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: ************.customer.alfanett.no

Ett par väskor, jag klarar mig förhoppningsvis med två. Grejen är att jag ska ha med mig en stationär dator, och jag vill helst inte ha en sådan stående i godsutrymmet varken på buss eller flygplan, på tåg har jag betydligt bättre översikt över var väskorna tar vägen.

 • Datum: 2005-04-19 21.48.49 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Jo, jag förstod att "datorutrustning" knappast lär handla om en lättviktsbärbar. Tar du med egen skärm också?

Jag är imponerad att det går tåg på en helgdag men inte på klämdagen (vardag) därefter.

 • Datum: 2005-04-19 21.52.18 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: ************.customer.alfanett.no

Jo, tänkte ta med min plattskärm. Den är portabel och bra.

Jag är inte alls imponerad över SJ längre.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se