Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Journalister hittar sanningar där ingen finns

Publisert: Fredag 2005-03-25. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Journalister verkar vara människor som kan ta information, vrida och vända på den, kalla det som kommer ut för fakta och påstå vad som helst med hjälp av den. Nu senast har man påstått att Telia tjänar miljarder på porr. Läser man lite längre än rubriken och börjar fundera på vad det är man skriver så inser man dock att resonemanget innehåller flera felaktigheter.

Det man säger är att Telia skulle tjäna miljarder på porren eftersom deras Internetkunder betalar minutavgifter till Telia när de surfar på porrsidor på Internet. Telia själva erbjuder inte några porrsidor, utan det här är alltså allmänna porrsidor som går att nå oavsett vilken Internetleverantör man använder, men förmodligen skulle det inte ge lika stora rubriker om man gav sig på Internetleverantörerna i allmänhet, eller någon av de mindre. Att påstå att det skulle vara Telia som stod bakom denna porren är som att säga att Posten tjänar pengar på porr eftersom porrtidningar skickas per post till prenumeranterna. Visserligen är det på sätt och vis sant, men det är även helt irrelevant. (Eller så kanske det är pappersbruken som är ondskans redskap? Låt oss förbjuda denna fördärvbringande svartkonst!)

Igår sade Marita Ulvskog, socialdemokratisk partisekreterare: Staten ska naturligtvis inte kunna vara storägare i ett bolag som inte gör väldigt kraftfulla insatser för att komma bort från porren på nätet. Med andra ord tycker hon att statens bolag ska censurera fullt lagliga, men möjligen moraliskt förkastliga, delar av Internet. De andra partierna är inte sena att följa efter i sina kommentarer, visserligen låter det bra och lockar säkert en och annan väljare, men det verkar ändå som att ingen har läst på och tagit reda på vad det faktiskt handlar om.

Det är intressant att följa vad journalisterna kan lura i folk och politiker som inte riktigt följer med i alla tekniska svängar. Den här sortens senationsjournalistik är något jag hade förväntat mig i mindre nogräknade kvällstidningar, inte i public service-televisionens nyhetsflaggskepp. Men det är inte för inte som media brukar kallas för den tredje statsmakten.

Kategorier: kverulanse, media. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se