Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Sångtexter

Publisert: Søndag 2005-02-13. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Som jag nämnt i kommentarer till både Gerðurs och Åses bloggar så gillar jag att lyssna på texten på musik, jag tycker att texten är (minst) halva låten. När man lyssnar på musik på det sättet märker man att, samtidigt som det finns en hel del riktigt bra låttexter, så finns fruktansvärt mycket skräp. Det intressanta är att många av låtarna med fullkomligt urusla texter har en stor förmåga att komma högt på topplistorna.

Dessutom så märker man att de allra flesta texter är väldigt enformiga, det är ytterst få låtar som inte handlar om att någon är kär i någon annan, eller något i den stilen. Jag undrar om det är för att jag lyssnar på texten som mina favoritlåtar inte helt följer den mallen? (Eller också det är av andra skäl.) Min favoritsång på radion just nu är min favorit just på grund av den mycket fina texten. Rent musikaliskt är det ingen höjdare, men texten är mycket fin.

Såpass bra att jag tänkte köpa mig ett exemplar härom veckan, vilket ju kan vara trevligt eftersom intäkterna dessutom går till välgörande ändamål. Tyvärr fanns inte den inte på riktig cd, utan bara på kopieringsskyddad plastskiva, så jag köpte den inte. Hade jag köpt den så hade jag snart inte fått lyssna på låtarna (läs mer här) där jag vill lyssna på dem, i datorn och musikspelaren. Tråkigt.

Kategorier: musikk. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

Lyssna på Stjärnfall på min hemsida! Den är annorlunda och har en så vacker text.

  • Datum: 2005-02-13 20.12.29 CET
  • Namn: Thomas Tydal
  • Vävplats: http://www.tydal.nu/
  • Sänt från: **********.09-9-7673741.cust.bredbandsbolaget.se

Så ni ska också få den där lagen som är på gång här. Det råder samma förvirring här. Justitiedepartementet talar först vettigt och säger att lagen bara gäller "tekniska åtgärder" som skyddar mot att man gör nya kopior eller gör materialet tillgängligt för allmänheten, samt att de tekniska åtgärderna måste vara effektiva och att "tekniska åtgärder som utan större besvär kan kringgås av användarna, t.ex. helt enkla spärrar, inte omfattas av de nya reglerna."

Detta innebär ju att de "kopieringsskydd" som finns idag på cd- och dvd-skivor inte omfattas. Av båda skälen. Dels skyddar de ju varken mot kopiering eller publicering utan bara mot att spelas upp i en spelare som inte är "godkänd". Men så kan de ju enkelt kringgås också. Cd-skivor kan spelas in analogt och vissa funkar även med EAC och liknande program. Dvd-skivor kan spelas upp med VLC.

Så det handlar ju bara om att använda rätt program och så kommer det väl alltid att vara. Det kvittar ju hur svårt det är att knäcka för den som knäcker det. När väl programmet är skrivit är ju inte skyddet effektivt längre.

Förmodligen fattar dock inte lagstiftarna det här, för när man läser vidare hos Justitiedepartementet får man å ena sidan höra att "enligt förslaget ska det vara tillåtet att gå förbi spärrar som hindrar dig från att t.ex. lyssna på en CD-skiva i vilken apparat du vill. Man kan alltså lagligen gå förbi en spärr för att spela upp musik, filmer m.m. på alternativa operativsystem." samtidigt som de i nästa andetag säger: "Får man kringgå kopieringsskyddet på t.ex. en CD-skiva för att göra en kopia för privat bruk? Nej."

Dvs, de tycker inte att man får kopiera till en mp3-spelare ändå.

Sen är det samma förvirring om skillnaden mellan att surfa och ladda ner. Att spara på cd, dvd eller annan dator verkar dock vara solklart olagligt, men så länge man bara har det på hårddisken är det en tolkningsfråga. Att ha det i webbläsarens cache-katalog är helt okej. Så det är ju bara att skrivskydda alla filer man vill behålla, eller instruera sin webbläsar

  • Datum: 2005-02-13 21.03.31 CET
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: ************.customer.alfanett.no

Jo, det verkar vara precis samma situation här, antagligen för att det är samma EU-direktiv som ska implementeras.

Undrar var man ska flytta för att slippa såna här dumheter, egentligen?

  • Datum: 2005-02-15 19.46.07 CET
  • Namn: Storebror
  • Sänt från: **********.568-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se

Om nu sångteten är halva nöjet så skall du kolla in nine inch nails.... du kommer i alla fall gilla dem till 50%

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se