Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Ritualer och rutiner

Publisert: Fredag 2005-02-04. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Gerður, en av mina kollegor, skrev om hur hon tillbringar för mycket tid på jobbet. Jag kommenterade om hur jag gör för att inte falla i den fällan och eftersom kommentaren blev längre än vissa av de inlägg jag skrivit här i min blogg på sistone bestämde jag mig för att reprisera den här för er andra, med några mindre justeringar:

”Tricket” jag använder mig av för att inte låta arbetet ta all min tillgängliga tid är att ha rutiner jag följer varje arbetsdag. Jag går upp vid samma tid varje morgon, jag åker till jobbet samma tid, jag äter lunch samma tid varje dag och jag går hem samma tid varje eftermiddag. Med sådana fasta rutiner vet mina medarbetare (och chefer) vilka tider de kan nå mig på och på vilka tider de inte kan nå mig (det sistnämnda är minst lika viktigt som det första).

Jag tycker egentligen inte om att gå upp tidigt på morgonen, så att låta klockradion gå igång och spela klockan 06:15 varje vardag är jobbigt, men jag är villig att stå ut med det eftersom det hjälper mig hålla mina rutiner. I morse försökte jag ta lite sovmorgon, så jag satte fram alarmet en stund – men vaknade ändå runt 06:30, tydligen så har de här rutinerna satt sig ganska djupt i mitt undermedvetna vid det här laget.

Jag har inga skuldkänslor över att jag går ”tidigt” på eftermiddagen eftersom jag kommer in tidigt på morgonen och jag alltid (åtminstone) arbetar de timmar det står i mitt anställningskontrakt. Det händer ibland att jag jobbar övertid om jag måste på grund av något projekt, men nyckelordet där är ibland.

Om jag nu bara kunde hitta ett liv att fylla alla de timmar jag inte arbetar med...

Denne artikkelen er referert i: Early bird catches the worm.

Kategorier: jobb, livet. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2005-02-04 18.31.24 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Ska vi gå in på det lagstadgade, finns det väl dessutom en övre gräns för övertidsarbete per år, åtminstone i Sverige? Jag vet inte hur man räknar och om solidarisk, obetald övertid är upp till var och en, men det är nog i allas intresse att följa det som står i avtal och lagar. Själv sitter jag bara kvar och slösurfar när jag f.n. skriver detta från jobbet. :-)

Apropå att komma på plats redan på morgonen, får jag citera personalchefen på ett stort IT-företag i stan (där bl.a. en av Peters kurskamrater arbetar) när jag gjorde en arbetsmarknadspolitisk miniundersökning för några år sedan; för honom var vid rekrytering högsta betyg och goda vitsord inte lika viktigt som ansvar och att komma i tid till arbetet. Ska man börja klockan åtta börjar man klockan åtta, inte släntra in halv elva och arbeta två och halv timmar längre på kvällen. När arbetsdagen är slut, ska man vara såpass trött att man orkar åka hem, laga lite mat, se lite på TV och sedan gå till sängs. Nyexaminerade studenter som var vana att festa mitt i veckan fick lära sig att leva ett annat liv.

 • Datum: 2005-02-04 22.49.57 CET
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: 062016211058.customer.alfanett.no

Jag tror det finns motsvarande regelverk i Norge, men jag känner inte till det. Jag vet åtminstone att det inte går att förhandla bort övertidsersättning (för beordrad övertid), även om många företag försöker. Jag har en skrivning i mitt anställningskontrakt som till viss del försöker göra det, men den är inte giltig enligt gällande lagstiftning. Det är inget jag bryr mig särskilt mycket om, dock, eftersom jag ytterst sällan arbetar beordrad övertid.

Faktum är att jag är rätt så nöjd med att ha fasta rutiner, även om jag tycker det är bra när man kan välja vilka rutiner man vill ha. Hos oss så har vi en tumregel om att alla bör vara på jobbet mellan 10-16 så att man kan få tag på folk man behöver få tag på (asynkron kommunikation via e-post är inte alltid effektiv), vilket de flesta mer eller mindre håller.

Vem av mina kurskamrater är det du menar, förresten? Nu blev jag nyfiken :-)

 • Datum: 2005-02-05 01.24.17 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: me-0-a-e6-89-72-5c.2.cust.bredband2.com

Ja, så länge man vet när folk förväntas vara på arbetet, spelar det väl mindre roll vilken tid man faktiskt är där. Då kan man boka in kundkontakter, möten och vad det nu kan vara utifrån den enskildes överenskomna arbetstider. Jag vet inte hur många IT-företag som tillämpar t.ex. treskift, men det skulle kunna vara intressant i ett läge där utvecklingsverktygen kostar mer än arbetskraften?!

Jag syftade på han som fick syn på en Unix brandsläckare i höstas, Islemountain på det snabba nätverket för att tala i kodspråk.

 • Datum: 2005-02-05 19.25.05 CET
 • Namn: Thomas Tydal
 • Vävplats: http://www.tydal.nu/
 • Sänt från: h183n2fls32o879.telia.com

Intressant att det finns människor som gillar rutiner. Jag skulle inte trivas med att ha det så, och som väl är för mig har jag det inte så heller. Förra året jobbade jag 450 timmar övertid. Har för mig att gränsen för vad som är tillåtet i Sverige är 200 per år, men jag har dispens.

I fredags fick jag reda på hur jag ska jobba på måndag (dvs vad jag ska göra, var jag ska vara och vilka tider). Jag fick också preliminärt reda på hur resten av veckan ser ut, men det finns fortfarande stora möjligheter att det blir ändringar. Veckan därpå vet jag inget om än, det är för långt fram i tiden.

Jag har jobbat på det här viset i lite drygt 1,5 år.

 • Datum: 2005-02-05 19.35.49 CET
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: 062016211058.customer.alfanett.no

Att jobba på det sättet tror jag inte jag skulle klara av. Det är en orsak till att jag till exempel aldrig känt för att starta ett eget företag, det känns alldeles för osäkert och oförutsägbart.

Jag tror jag skulle beskriva det med att jag har svårt för förändringar.

 • Datum: 2005-02-13 19.02.17 CET
 • Namn: Thomas Tydal
 • Vävplats: http://www.tydal.nu/
 • Sänt från: c-a40be353.09-9-7673741.cust.bredbandsbolaget.se

Jag har haft eget företag i fyra år. Numera har jag till och med två anställda. Visst kan det vara osäkert och oförutsägbart, men jag har min månadslön från SJ att leva på, så företaget är bara bonus.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se