Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Äkta tysk ingenjörskonst

Publisert: Lørdag 2004-10-16. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Fjärrkontrollen till min nya kombinerade hårddisk- och dvd-inspelare har sextioåtta (68!) knappar, men trots det har de inte lyckats få in något vettigt sätt att mata in text, utan man får flytta omkring med piltangenterna på ett skärmtangentbord. Med så många knappar hade de gott kunnat lägga in så att det gick att skriva text direkt med fjärrkontrollen, tycker jag...

Kategorier: duppedingser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2004-10-17 13.11.53 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: me-0-a-e6-89-72-5c.2.cust.bredband2.com

Hupp. Som jämförelse hade C64:an bara sextiosju knappar inkl. funktionstangenterna och strömbrytaren. På din fjärrkontroll är det ju många specialknappar, så den närmaste förbättringen hade väl varit om spelaren haft T6 eller vad det heter på mobiltelefoner för snabbinmatning av SMS. Apropå hur det, ungefär hur många knappar brukar de här elefantöronen till mobiltelefoner ha i snitt?

Förresten, vad för slags apparat ska man spela upp DVD-audio med om en DVD-läsare (ok, "DVD-video") inte hanterar såna skivor?

 • Datum: 2004-10-18 06.58.42 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: unknown via 062016211058.customer.alfanett.no

T9 fungerar nog dåligt om det inte är vanliga ord man matar in, utan mer titlar på filmer och liknande. Dock borde den vanliga SMS-metoden fungera (med flera bokstäver på varje sifferknapp).

Hmm, dvd-audio har jag dålig koll på... Finns det sådana skivor att köpa öht? Mina två fristående spelare påstår sig inte klara av det, kanske en dvd-rom-läsare i dator klarar av dem?

 • Datum: 2004-10-18 10.46.05 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Tydligen finns det både ljud-DVD (DVD-A, 96-192 kHz sampling, 48 kHz återgivning) och något som heter Super Audio CD (SACD, 2.8 MHz sampling, 100 kHz återgivning). DVD-A kan även innehålla (kortare?) filmer, bilder och texter medan SACD är tänkt speciellt för ljudfreaks, vad jag förstått av en resumé på Internet.

De s.k. hemmabioanläggningarna som består av DVD-spelare plus högtalare klarar ofta SACD, medan vanliga spelare inte gör det - kanske bara en marknadsföringsploj.

Jag _tror_ att det börja dyka upp skivor av åtminstone den ena typen i affärerna. Med tanke på att skivor som utger sig för att vara en ljud-CD (men inte är det) ofta är gjorda för att inte kunna spelas upp i en dator, misstänker jag att en ljud-DVD skulle ha samma begränsning.

 • Date: 2004-10-24 17.21.03 CEST
 • Name: David Pettersson
 • Website: http://www.moonhouse.se/
 • Posted from: h153n2fls32o1007.telia.com

Alla DVD-Audio-skivor ska gå att spela i vanliga DVD-spelare men då förstås inte med samma återgivning som på en DVD-Audio-spelare. Utbudet av DVD Audio är inte särskilt stort, det finns kanske hundra olika skivor att få tag på i Sverige. En hel del är klassisk musik, men jag har sett bl.a. Metallicas svarta och en Alice Cooper.

Utbudet på SACD verkar något bättre, bl.a. har jag hört talats om en utgivning av Kraftwerks skivor på formatet, Pink Floyd finns redan OJMR.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se