Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Digital-tv

Publisert: Onsdag 2004-09-29. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag upptäckte en intressant grej angående digitaldekodern jag skaffade. Med den följde ett programkort (smartkort) med abonnemangsinformationen, ett kort som är av precis samma typ som de som används för digitala satellitmottagare. Det intressanta var att det inte bara var samma typ av kort, kortet fungerade dessutom alldeles utmärkt i en satellitmottagare, där den låste upp de kanaler jag beställt i kabelnätet, minus Viasats kanaler. De kanalerna sänds i ett annat krypteringssystem över satellit och omkrypteras i kabelnätet.

Egentligen var det inte oväntat, signalen som sänds ut i kabelnätet kommer från satellit och det är mycket enklare att bara skicka vidare den direkt utan någon annan behandling än frekvensskiftning. De enda Canal Digital-kanaler jag inte lyckades ta in med kabelkortet var SVT:s digitala satellitsändningar, trots att kundtjänst bekräftar att det är satellitvarianten som sänds ut i kabelnätet (vilket tydligt märks av att jag får regionala nyheter från Stockholm på digitaldekodern, medan jag får nyheter från Värmland på den analoga varianten).

På tal om att se SVT i Norge hittade jag det här brevet från en tittare på SVTs vävplats.

(Jag hade egentligen tänkt posta det här inlägget igår, men eftersom Tågkompaniet inte lyckades köra sitt tåg i tid hann jag inte med morgontåget mot Norge igår, det med trådlös Internetanslutning, så jag hade ingen möjlighet att lägga in det då; jag har varit på en jobbkonferens i Kongsvinger igår och idag.)

Kategorier: kverulanse, media. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2004-10-03 00.35.26 CEST
  • Namn: David Pettersson
  • Vävplats: http://www.moonhouse.se/
  • Sänt från: h153n2fls32o1007.telia.com

Jag har för mig att det finns några kanaler med SVT på Thor som är avsedda för norska kabelnät och som inte går att se (annat än text-tv då) med CD:s svenska parabolkort. Sedan ett halvår tillbaka finns däremot möjlighet för de svenska abonnenterna att jämte SVT1, SVT24 etc. se alla regionala varianter av SVT2 över Thor. Tydligen komprimeras de regionala sändningarna direkt till satellitbandbredd lokalt hos redaktionerna och skickas över SVT:s IP-nät till Stockholm.

Det verkade som en konferens det var svårt att ta sig till med tåg från Sverige. Jag har för mig jag hörde om något liknande problem från annat ställe.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se