Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

NärCon 2004

Publisert: Mandag 2004-08-30. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Under helgen har jag varit på NärCon, ett bräd-, kort-, roll-, dator- och tv-spelskonvent i Örebro. Jag har alltid tyckt om att spela brädspel, från Fia med knuff som liten, över Monopol och Finans till mer avancerade spel som Advanced Civilization (men inte riktigt de allra mest avancerade, till exempel krigsstrategispel som Axis and Allies med flera).

Förutom att spela ett antal fristående spel deltog jag på NärCon i tre turneringar: Först ut på fredagskvällen var The Settlers of Catan, ett brädspel som kräver strategiskt tänkande och förhandlingsförmåga. Vi spelade två matcher, final direkt eftersom det inte blev så många deltagare, och även om jag fick en bra start och kom delad tvåa en poäng bakom vinnaren i första matchen så fick jag en olycklig start i den andra och var helt chanslös.

Den andra turneringen jag deltog i på lördagsförmiddagen var i Spank the Monkey, ett kortspel som går ut på att man ska bygga ett torn av skrot från ett skrotupplag för att nå upp och slå till en retsam apa som man vill skrämma bort. Förutom att bygga egna torn kan man attackera andras, vilket mina motspelare tyvärr var alldeles för duktiga på, så jag kom inte särskilt långt i spelet. Jag hade i och för sig aldrig spelat spelet före turneringen, så jag får skylla på det. Min kompis Andreas hade i och för sig inte heller spelat spelet innan konventet (dock en gång före turneringen) och vann den, så jag vet inte om den ursäkten hjälper, dessutom lyckades jag vinna turneringen i Frag på förra NärCon utan att ha spelat det tidigare...

Den tredje turneringen, som började vid 22:30-tiden på lördagkvällen och inte var färdigspelad förrän runt 04:45 på söndag morgon, var i ett av mina favoritspel, det kritikerrosade Carcassonne, Carcassonne är ett samhälle i sydvästra Frankrike känd för sin medeltida bebyggelse. I spelet med samma namn skall man med hjälp av olika brickor med städer, vägar och ängar återskapa denna landsbygd, samtidigt som man får poäng för det man bygger. Det är genialiskt uppbyggt, men väldigt enkla regler men med svårbemästrad strategi. Jag spelade spelet för första gången under förra årets NärCon och blev fast i det då.

Förra året kom jag till andra omgången (semifinal) i Carcassonneturneringen, men sedan dess har jag övat en hel del. I år blev det bara två omgångar, där den andra matchen i första omgången fick en specialregel baserad på uppföljaren Ark of the Covenant. Specialregeln gjorde att man kunde ge sina motspelare minuspoäng, något som utnyttjades flitigt i och med att det var den totala poängsumman som bestämde vem som skulle gå vidare till andra omgången, finalen. Jag tyckte personligen att denna minuspoängsregel inte var särskild lyckad, även om det inte gick till samma avarter som i den andra grundspelsmatchen, där några deltagare som ansåg sig vara chanslösa att gå till final gick in för att motarbeta vinnaren från första omgången genom att ge honom minuspoäng i massor. Fult.

Jag lyckades i alla fall med att komma tvåa i grundomgången och ta mig till finalen, vilken spelades av sex personer i två omgångar. Den första matchen vann jag med en hårsmån gentemot andraplatsen och fick ett hyfsat läge mot de övriga fyra, vilket jag fick nytta av i andra matchen, där jag inte lyckades med mitt vanliga knep att få mycket poäng på slutet genom att lägga ut bönder (bönderna får poäng bara i slutet av spelet, motsvarande hur många städer de förser med sina varor), då en ensam spelare lyckades få nästan total ensamrätt på dessa. Som tur var lyckades jag, tillsammans med två andra spelare, få ihop en stor stad som gav många poäng och därmed få ett stort försprång inför den sista poängberäkningen. Vi tre som gjorde detta var de tre som kom på de tre första platserna i första matchen, vilket gjorde att vi i stort sett kunde göra upp inbördes om de tre första platserna.

Min ledning från första matchen räckte inte till att hålla första platsen, då tvåan från första omgången vann den andra. Jag kom trea i den andra matchen, men poängövertaget från den första matchen gjorde att jag lyckades ta andraplatsen totalt, vilket jag är väldigt glad och stolt för. Tjejen som vann var värdig vinnare, hon spelade väldigt, väldigt bra. Eftersom vinsten innebar en direktkvalificering till SM-finalen i Carcassonne på Borås spelkonvent under adventshelgen är jag dessutom glad att slippa lämna walk over till en sådan final, utan att någon som i högsta grad är kvalificerad får den. Dessutom fick jag ändå som tvåa ett brädspel i pris (ettan fick två), vilket var väldigt trevligt.

Summa summarum har jag haft en trevlig helg. Det enda smolket i bägaren var att det förekom en del stölder under helgen, tydligen hade det område av Örebro konventet ägde rum i utsatts för en hel del stölder under just den här helgen. Som tur är blev inga av mina saker stulna, men ändå.

Denne artikkelen er referert i: Another Sunday, another gaming session, On my way to Örebro, NärCon 2005 samt NärCon 2006.

Kategorier: livet, reiser, spill. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2004-08-30 14.41.09 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: yestravel.com

Så trevligt med ett evenemang där ingen ramlar på första slaget, blir inknuffad i publiken eller misstänks fuska med sitt urinprov.

Jag noterade att det även fanns en TV-spelshörna som skulle inrymma allt från C64 (är väl inget TV-spel!) till PS2. Det fanns ingen turnering i typ M.U.L.E. som du kunde vinna? :)

  • Datum: 2004-08-30 16.50.07 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: unknown via 062016211058.customer.alfanett.no

Jag såg inte till någon Commodore 64, tyvärr :-/

  • Datum: 2004-09-02 22.30.52 CEST
  • Namn: Bengt
  • Vävplats: http://www.mblog.com/edulink_learning_the_eway/
  • Sänt från: t6o82p90.telia.com

Jag tycker du borde pröva att lära dig spela GO ett kinesiskt brädspel med väldigt enkla regler, men som är svårt att bemästra.

http://se.dir.yahoo.com/sport_och_fritid/lekar_och_spel/braedspel/Go/

Det finns säkert fler sidor med regler och sådant...

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se