Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Hur EMI och andra skivbolag skjuter sig själva i foten

Publisert: Fredag 2004-07-30. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag köper inte kopieringsskyddade cd-liknande plastskivor, och jag uppmanar aktivt alla jag känner att inte heller göra det. När jag köper cd-skivor är det naturligtvis för att jag vill lyssna på dess innehåll. Jag lyssnar huvudsakligen på musik med en musikspelare i min dator eller som musikfiler i min handdatortelefon, problemet med de kopieringsskyddade cd-liknande plastskivorna är att skivbolagen som tillverkar dem aktivt försöker förhindra att jag lyssnar på musiken där jag vill göra det, vilket tvingar mig till att istället hämta hem en olicensierad privatkopia över Internet. Det har hänt mig, jag ville köpa en platta nu under sommaren, men den fanns inte på cd, bara på kopieringsskydd, så jag tankade hem den istället.

Nu är det visserligen relativt enkelt att gå runt de flesta av kopieringsskydden, men det är principen det gäller. Vill inte skivbolaget att jag lyssnar på deras produkt, så köper jag den inte, på samma sätt som jag inte handlar från Internetpostorderfirma som aktivt motarbetar min favoritvävläsare, eller har pengar i en sådan bank.

Nu har det framkommit att det kan vara rent av skadligt för utrustningen att spela dessa cd-liknande plastskivorna i sin spelare, EMI:s kopieringsskydd förstörde en dvd-spelare hos en lyssnare i Norge. Intressant nog ska det tydligen vara enkelt att spela dessa i sin pc, vilket innebär att enda sättet att spela EMI-skivor i en vanlig cd-spelare är genom att bränna en egen kopia. Om man ändå måste göra det, kan man ju lika gärna tanka hem skivan över Internet direkt, så slipper man omvägen om cd-butiken.

Vore det upp till mig skulle skivbolagen vara tvungna att lägga på varningstexter i stil med de som står på cigarettpaketen: Denna fusk-cd kan skada din utrustning.

För min del får skivbolagen gärna fortsätta skjuta sig i foten, den enda som lider av det är de giriga skivbolagsdirektörerna – när artisterna inser varför folk slutar köpa deras skivor kommer de att byta skivbolag till ett mindre kundfientligt.

Våga vägra kopieringsskydd!

Denne artikkelen er referert i: Member of parliament wants to boycott copy-protection, Lyrics, Eurovision night, I tunes, you tunes, he/she/it tunes samt Way to go CDon!.

Kategorier: kverulanse, musikk. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2004-07-31 21.37.13 CEST
  • Namn: Roland Casselbrant
  • Vävplats: http://www.casselbrant.net
  • Sänt från: as3-2-3.ang.s.bonet.se

Kan bara hålla med...skrev själv om detta på adressen http://www.casselbrant.net/musik001.html för något halvår sedan.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se