Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Ring, ring, bara du slår en signal.

Publisert: Søndag 2004-05-30. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Köpte mig en nummerpresentatör igår eftersom min gamla inte fungerar här i landet då den bara hanterade Telias irrstandard och jag inte heller fått mitt analogmodem, som agerar telefonsvarare, att visa vem som ringer, trots att det enligt dokumentationen ska klara av det.

Urvalet av nummerpresentatörer till salu är inte så stort, Elkjøp (Elgiganten; länk för gamla vävläsare) hade en, Expert hade en annan – de allra flesta köper väl telefoner med inbyggd nummerpresentation kan man tänka. Eftersom Experts variant var billigast av de två fick det bli den på Expert, en Doro sensor 55 för 99 norska kronor. Presentatören verkar fungera fint, när jag väl hittat en kabel att koppla in den med, problemet var att den medföljande kabeln hade RJ-45 i ena änden (med diverse kontakter för olika länders standarder) och RJ-11 i den andra, jag behöver RJ-11 i bägge eftersom både adapter och telefon använder den mindre kontakten. Fungerar gör den som sagt, när jag ringer från min mobiltelefon dyker dess åttasiffriga nummer upp i rutan, och ringer jag via FWD från min bärbara får jag mitt sexsiffriga FWD-nummer. Lite synd är att jag inte får upp namnet när jag ringer via FWD, det har jag sett rapporter om att vissa får, men för en hundralapp kan jag leva med den begränsningen.

Nackdelen med den internationella standarden jämfört med den svenska är att numret skickas mellan första och andra ringsignalen, istället för före den första, något som medför att man alltid måste vänta en signal. Å andra sidan avslöjar ju den svenska att mottagaren har nummerpresentation genom att den första ringsignalen dröjer lite längre, så det kanske går på ett ut.

Nu blir det spännande att se vem som får äran av att bli förste ”riktiga” inringare att få numret presenterat. Jag får inte så många samtal, så det kan ju dröja en stund och det där med att apparaten lagrar 180 nummer gör att minnet borde räcka ett år eller två.

Förresten såg jag att det gick att dressera telefonadaptern till att spärra inringare med dolt nummer. Om det inte vore för att jag redan har reserverat mig mot telefonförsäljare, som verkar vara de enda som har dolda nummer nuförtiden, hade jag kanske slagit på det.

Kategorier: duppedingser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2004-05-30 07.52.45 CEST
  • Namn: David Pettersson
  • Vävplats: http://www.moonhouse.se/
  • Sänt från: h61n2fls32o1007.telia.com

Hur fungerar den norska nummerpresentationsstandarden? Finns det någon specifikation någonstans?

  • Datum: 2004-05-30 09.07.48 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: unknown via 062016210158.customer.alfanett.no

Det borde vara samma som används i USA. Åtminstone så antar jag att min telefonadapter följer amerikansk standard, jag har inte testat nummerpresentatören mot det "riktiga" norska fastnätet eftersom jag inte är anslutet till det.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se