Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Kontor

Publisert: Tirsdag 2003-12-16. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag har flyttat till ett nytt kontor (inte många meter från mitt förra, men ändå). I och med att vi har flyttat runt lite och expanderat något till nya lokaler nämnde jag till vår alltid lika glada kontorsansvariga (eller vad hon nu har för officiell titel) att jag tyckte det var lite mycket att vara fyra personer i det kontoret jag brukade sitta i. Visserligen bättre än när vi var fem i det en gång i tiden, men ändå. Hon tyckte att då kunde väl jag flytta ut därifrån...

Så, sagt och gjort, nu har jag ett nytt kontor, där jag (åtminstone än så länge) sitter själv, vilket innebär att jag slipper plåga mina kollegor med att lyssna på P3 och Rix över Internet samtidigt som mig. Fast det var i o f s sällan de klagade.

Denne artikkelen er referert i: Radio samt Radio news.

Kategorier: jobb, media. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2003-12-16 18.56.48 CET
 • Namn: Roger Irve Karlsson
 • Vävplats: http://hem.spray.se/irve
 • Sänt från: h67n4c2o254.bredband.skanova.com

Jahaja... du har kommit upp dig....

Peter svarar: Nja, mer sidledes, tror jag.

 • Datum: 2003-12-16 19.48.34 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Där jag jobbar är vi två personer i ett rum med minst fyra arbetsplatser. Det är t.o.m. så att grannföretaget lystet sneglar in för att se om de kan använda vårt kontor som lager eller rentav köpa ut oss helt och hållet.

Peter svarar: Låter som motsatsen mot mitt jobb :-)

 • Datum: 2003-12-17 09.56.00 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Ja, just det. Du gör webbläsare och jag gör webbsidor som försöker att kringgå de standare webbläsaren stödjer. ;-)

 • Datum: 2003-12-17 16.58.50 CET
 • Namn: Roger Irve Karlsson
 • Vävplats: http://hem.spray.se/irve
 • Sänt från: h156n2c2o254.bredband.skanova.com

Varför vill man göra webbsidor som ska kringå standarder? Måste vara ett arbete sär man varje dag går hem med ett snett leende och tänker nu har jag gett de jävlarna som motarbetar Microsoft nå att bita i he he... Sedan gåpr man hem o mediterar framför sin stora avgudabild på Bill Gates. Förresten vill jag veta mer om vad som händer med leta.se....

 • Datum: 2003-12-17 19.59.22 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Tja, kanske av den enkla anledningen att 85% av ens besökare använder en webbläsare som utger sig för att heta MSIE 6 (som inte alltid utför saker som standarden förväntar sig). När dessutom uppdragsgivaren är mer fokuserad på utseende och användarfunktionalitet än att sidan är uppbyggd som den "borde", blir det så. Nej, jag mediterar inte framför en bild på Bill Gates, men väljer ibland att göra vad folk förväntar sig istället för att vara obstinat.

 • Datum: 2003-12-17 20.13.13 CET
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: 10.1.1.1, 10.1.1.42 via 062016211036.customer.alfanett.no

Jo, man måste nästan göra det för att få det bra. Skripten bakom den här bloggen har för närvarande specialstöd för bland annat Mozilla Firebird (som inte riktigt har fått till Accept-Language ordentligt, så alla länkar får språksuffix tillagt) och MSIE (som, bland annat, inte klarar av <q>, de skrivs om när sidan visas). Stilmallarna innehåller också diverse hack för att fungera bra i olika läsare (jag testar i Opera, Mozilla, IE5.5, IE6 och Konqueror)... Det jag vägrar göra, det är att använda tabeller för layout, och att försöka få sidan att se bra ut i Netscape 4. Där går gränsen :-)

 • Datum: 2003-12-18 08.35.32 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Apropå bloggkommentarerna, är det möjligt att tolka våra hårda radbrytningar som sådana, utifall man vill kommentera med mer än ett stycke? (nej, jag kommer inte att önska mig BBCode eller :gladmän: som byts mot små bilder)

 • Datum: 2003-12-18 08.48.21 CET
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: 127.0.0.1 via pat.opera.com

Jo, jag hackade in stöd för styckebrytning igår.

Det verkar fungera.

Allt du behöver göra är att skriva två eller flera radbrytningar efter varandra (en radbrytning tolkas fortfarande som blanksteg).

 • Datum: 2003-12-18 12.12.44 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Underbart!

Nu har jag förresten för första gången (!) använt SPAN, i syftet att placera bilder runt en text. Det är väl vanligare att man gör tvärtom, men jag är som vanligt lite bakåt.

Idag har jag minsann fått ett ställe att vara på. En gammal enkelsal som jag gör om till provosoriskt kontor. 10 m nätverkskabel och en hub o vips har jag fast uppkoppling samt möjligheter att koppla in fler datorer om jag skall ha utbildning.

 • Datum: 2003-12-18 19.53.15 CET
 • Namn: Roger Irve Karlsson
 • Vävplats: http://hem.spray.se/irve
 • Sänt från: h157n3c1o254.bredband.skanova.com

Det var visst ingen hub, utan en switch. Den var bättre sa vår It-ansvarige.

Peter svarar: Jo. Läs mer om nätnav (”hubb”) och nätväxlar (”switch”)susning.nu.

 • Datum: 2003-12-19 09.13.29 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: yestravel.com

Hmm.. hur var det med de två gamla VAXservrarna som SdU (där både Peter och jag var aktiva) en gång hade - de kopplades samman i ett kluster som måste gå via en hubb istället för switch eftersom de fungerar lite olika? Jag har för mig att de skickade så mycket nätverkstrafik mellan varandra att IT-avdelningen märkte det i sin övervakning och undrade vad som försiggick. :-)

 • Datum: 2003-12-28 18.57.08 CET
 • Namn: Roland Casselbrant
 • Vävplats: http://www.casselbrant.net
 • Sänt från: as3-2-3.ang.s.bonet.se

VAX...snyfft, nu blev jag sentimental (jag kastar ett öga bort mot min VAXstation 4000)

 • Datum: 2003-12-28 23.48.52 CET
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: 127.0.0.1 via 1cust111.tnt16.stk3.swe.da.uu.net

Mina största minnen av användbarheten av VAX är som överväxta rullbrädor, matbord och värmeelement. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin gjort något vettigt på en sådan (även om jag har för mig att mitt inloggningsskript var uppe i LOGIN.COM;9 (eller vad det nu var filen hette) innan jag gav upp VMS).

 • Datum: 2003-12-29 21.06.33 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: 213.214.225.193

Jag kom inte ens så långt - hade mycket angelägnare saker att ta till mig utöver studierna. Däremot ångrar jag än idag att jag och Niklas Eriksson valde att stå över den av Pyramid-systemen som bootades från 5.25" diskett istället för minneskort eftersom det var en äldre modell. Förmodligen hade vi kunnat starta den, eftersom disketter brukar hålla sitt innehåll bättre än batteridrivna minneskort där batteriet tagit slut för flera år sedan.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se