Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Bokfynd

Publisert: Lørdag 2003-11-08. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

När jag var nere på stan och handlade förra lördagen gjorde jag ett fynd på en bokhandel, jag hittade två paket om tre böcker vardera i serien ”Ender’s Game” av Orson Scott Card, för bara totalt drygt 500 norska kronor. Jag lånade första boken av min bror för något år sedan, och blev fast, men jag visste inte då att det fanns så många fler böcker i serien.

Jag började nu med att läsa ”Ender’s Shadow”, som utspelar sig parallellt med handlingen i den första boken. Eftersom det var några år sedan jag läste första boken tyckte jag den var en bra ingångspunkt, speciellt som den direkta uppföljaren ”Speaker for the Dead” utspelar sig långt efter den första. Och trots att jag vet hur det slutar, även om jag inte minns alla detaljer exakt, så är det en bok det jag har svårt att lägga från mig. Att kunna skriva två böcker som handlar om samma sak, men ändå få båda att vara fascinerande var för sig, är väldigt duktigt gjort.

Nu har jag inte hunnit läsa alla sex böckerna än, men jag kan i alla fall rekommendera det jag hunnit läsa. Gillar du sci-fi gillar du säkert de här böckerna!

Denne artikkelen er referert i: Endgame, Fun with Google samt Book review: Shadow of the Giant.

Kategorier: bøker. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2003-11-08 17.40.42 CET
 • Namn: Roger Irve Karlsson
 • Vävplats: http://hem.spray.se/irve
 • Sänt från: 1cust54.tnt11.stk3.swe.da.uu.net

Hej! Jag trodde att jag jag förtäljt dig om att det var en serie. Själv har jag inte läst böckerna, men jag har haft dem i händerna ett flertal gånger då jag besökt bättre sorterade affärer. Dvs sådana affärer där man kan få tag i sf vilket tycks bli allt svårare då tramstrenden "fantasy" tycks växa. Nej, läsare av fantasy förstår inte vilket nerköp det är att sagor i vuxen ålder. Fantasy är skräp och inget annat. Tråkigare skönlitterär bok än sagan om ringen är svår att hitta. Jag kan inte annat än beklaga att folk medvetet väljer att köpa eländet. Måhända att det fungerar på bio. Star war är ett utmärkt exempel på detta. Jag räknar star wars som fantasy med vissa inslag av sf, dock är det en saga som rent visuellt fungerar men inte direkt lockar och utmanar ens världsbild. God sf däremot utmanar vår syn på tillvaron, den utvecklar en tanke och driver den till möjligheternas spets. Att som i Rama II (av Arthur C. Clarke) läsa en lång fiktiv dialog med påven om vad beviset av en utomvärldslig civilisation betyder för kristendomen är genialt och pekar på den digra skolning som många sf-författare har.

Peter svarar: Hmm, jo, det är fullt möjligt att du sa det. Men man kan ju inte minnas allt här i världen, hursomhelst tyckte jag boken var skriven som att det inte skulle kunna skrivas uppföljare till den, men det var tydligen just det den var. Och fantasy är inte alls skräp, så det så!

 • Datum: 2003-11-10 16.58.53 CET
 • Namn: Roland Casselbrant
 • Vävplats: http://www.casselbrant.net
 • Sänt från: as3-2-3.ang.s.bonet.se

Då är min fråga: Skriver Lars Borgnäs sf eller fantasy? Bara undrar: (Exempelvis: "SANNINGEN ÄR EN SÄLLSYNT GÄST").

 • Datum: 2003-11-11 17.12.17 CET
 • Namn: Roger Irve Karlsson
 • Vävplats: http://hem.spray.se/irve
 • Sänt från: h19n2c2o254.bredband.skanova.com

Jag har inte läst honom eller sett hanses tv-program. Dock kan jag rent generellt säga att extrapolera vad som möjligt är inte är historieförfalskning. Dock om man gör det under journalistiska pretentioner så är det förkastligt.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se